Logo nedir? Lügat fehvaı olarak hakikat önlığı dilimizde amblem olan, bir ustalıkin, faaliyetin, organizasyonun yapkaloriı, fehvaını, karakterini sembolize fail şekillerdir. Bir logo tasarımı anlamsal olarak ustalıkletmenin veya organizasyonun dikme olarak yaptığı ustalıki sembolize edebileceği gibi, markanın kendi fehvaı ile bile sembolleştirilebilir, hatta temelı çallıkışmalarda kavramlar soyutlaştırılarak farklı bâtınerik ve anlamlara mevla mümkün.
Sorusu sorulduğunda lafız fehvaının dışında, biryoğun logo ve amblem çeşidi vardır. Logo tasarım esnasında tasarımı yapacak olan özlük veya kuruma neyin ve kesinlikle aktarıldığı epey önemlidir. Vesair taraftan logo tasarım çallıkışmasını yapacak özlük veya kurumun sizi kesinlikle anladığı ve logo çallıkışmanızı kesinlikle bileğerlendirdiği sonucunda ortaya çıkacak olan çallıkışma sizin, ustalıkletmenizin ve bundan sonraki çallıkışmalarınızın temelini atacak olan “logo tasarım çallıkışması” olacaktır.
Logo sadece şekil ve sembol bileğil, yazı karakterinin kendisi, yazı karakterinin bileğustalıktirilmiş ve düzenlenmiş hali veya bellik bâtınin yeni yazı karakteri oluşturulmasıyla da tasarlanabilir. Bu tip çallıkışmalara logo bileğil, logotype denilir. Logotype birden çok iş yerı ile faaliyette mevcut şirketler bâtınin henüz çok yeğleme edilebilir. Bir bir sektörde faaliyet gösteren ustalıkletmelerin çoklukla logoları kolü özümleme fiyat. Fakat birden bir araba kol ile uğraşılıyorsa bütün sektörleri logoda afişlemek imkansızdır.
Logo ne ustalıke yarar?
İşletmeler bâtınin logo veya logotype eğer olmazsa olmazlardandır. Her kesinlikle markası sıfır bir pres eğer olmazsa logo veya logotype’sız bir markada düşünülemez. Bu makaleyi okuduğunuz gün aklınızdan Koç, Vestel, İş Bankası markalarını geçirin. Aklınıza logoları ile yanında gelmemiş olması imkansızdır. Beko markasını geçirin, ya aklınıza Beko’nun güncellenen yeni logosu geldi. Külüstür halini düşünmeye çallıkışın. Markaların logoları olmadan düpedüz bellik olmaları üzere imkansızdır.
Bu sebeple ustalıkletmenize kurumsal bir düşünce hazırlayarak yolunuza üstelik adımlarla devam edebilmek yerine “logo tasarım” çallıkışması ile saksılayın.
Logo ideogram, sembol, amblem, ikon gibi bir grafik öğesiye bütünleşik olan logo yazkaloriı (logotype) dışa vurum fiyat. Ticari markaların, kurumların ve hatta kâh kişilerin bir görünüşte tanılamanmasını sağlayan ustalıkaretlerdir. Tipik bir logo firmaların ayrım edilmesini, diğerlerinden ayrılmasını sağlayan renk, font, şekil ve görsellerdir.
Yalın, amelî anlaşılır, kanalırlanması amelî, muhtemel olduğunca azca sayıda renkten oluşdünyalıkıdır. Her çdenktaş baskı ve kesim tekniği ile problemsiz kullanılabilir olmalı, çok ufak tefek ölçülerde inceliklar kaybolmamalı, çok önemli ölçülerde dağınık görünmemelidir. Her türlü ölçübile ve yüzeyde okunabilir olmalıdır.
Özgün olmalıdır. Başka firma ya da ürünlere ilişik logolar ile karışıklığa menşe vermemeli, hatta çağrıştırmamalıdır. Kopyalanan ya da esinlenen logolar o ürün ya da firmaya önemli ziyan verir.
Logo layihamcıyı bileğil ürün ya da firmayı yansıtmalıdır. IBM logosunun layihamcısı Paul Rand’e bakarak logoyu üreten layihamcıdır fakat oluşturan firmanın kendisidir. İlgili yapılışun ya da ürünün özelliklerini yansıtmalıdır. Seçilen ya da tasarlanan font şirketin içeriğine reva olmalıdır. üste kurumun kendisini kesinlikle tanılamamladığı ve kurumu yansıtan kavramların neler bulunduğunu bilmek logonun tasarım aşamasında önemli unsurlardır.
Logo sadeliğinin katıteselsül icap rengi icap şekli itibariyle farklı koşullarda görüldüğü gün bile dürüstılda sözıcı olmalıdır.
Farklı bir ülkeye ilişik ürün ya da firma bâtınin logo tasarlanacağı gün o ülkenin renklere yüklediği anlamlar ve kültürleri üzerine olgun sahibi olunmalıdır. Özellikle bir simge kullanılacağı gün simgenin taşıyacağı fehva bakımında bu olgun çok önemlidir.