Geleneksel Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat katar. Bahar, köklü evveli ile Türk aş harsünün merkezinde ülke almaktadır. Bahar yahut asıl gereç olarak yemeklerde, şekerlilarda, turşularda, reçellerde başta geçmek üzere sert çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan sadece bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çdenktaş baharat umumi olarak her yemekte uygunluklarına için kullanılmaktadır. Baharatları aş pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Muvafık yemeklerde muhik oranlarda kullanabildiğiniz devir, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi esenlar. Antrparantez tabiat ananın deposundan gelen baharatların iyileştirici tesiri olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme fail en esenlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Tüm bu özelliklerin kanatı silsile yemeklerinizi beş altı tahrif etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, dilsiz, nitelik yahut tasarruf amacı gibi farklı alanlara için farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yaklaşan baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Bahar adları, hazırlanışlarındaki asıl üstelikşenle aracısız ilişkili olma eğilimindedir. Anayasa olarak baharat çeşitleri fiziksel özelliklerine için toz, kuru ve taneli geçmek üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak bilinen en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda şekerlilıkları ile bilinir ancak yemeklere bile eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları dâhilin dâhillerinde nitelik farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi umumiyetle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve umumiyetle aş pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar eke ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar taam ve dâhileceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı dâhilecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın toz baharatlar arasında üçüncü nitelik sınıflandırmasına malik olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçallık, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların kanatı silsile yeryüzünde daha sert çok baharat bulunmaktadır. Gördüğünüz gibi baharatlar, farklı dokumaları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Antrparantez temelı baharatlar asıl sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının taban nedeni hiç şüphesiz turfa olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişen ve özel muamelat mucip derin ve keskin tatlar oldukları dâhilin çoğunlukla küçük miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş yahut zahter gibi baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem bayağı şifalı hem bile özellikle şekerlilarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde bileğerlendirilebilecek öteki baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, takkadak bir tomar baharatın yarar oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. çoklukla ete dilsiz ulamak gibi fakatçlarla kullanılmaktadır. Antrparantez bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce pekçe baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çdenktaş baharat Türk mutfağında çok değerli bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Rum sınırları süresince en münteşir kullanılan tatlar arasında ülke almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları hasebiyle yiyeceklerde elden nüans edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört mevki zaitrırlar. Rum mutfağında son nokta uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çdenktaş, umumiyetle bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Gün doğusu ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere malik olan toz yahut pul gibi biber bazlı baharatlar elden elden bütün yemeklerin asıl malzemesidir. Üretimi dâhilin bezen biberi adı verilen özel bir biber türü mucip bu baharat türü, esenlıklı dokumasıyla da nazar dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlamlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi taban baharat arasında ülke vadi hem bile Güneydoğu Rum ile özdeşleşen ve biber özü dâhileren bir öteki baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, öteki biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle elden nüans edilir. Antrparantez üzücülığın pullardan farklı olarak ağızda daha geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan ancak farklı bir dokumaya malik olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda umumiyetle nan ve zeytinyağı ile tüketilen esenlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk getirmek dâhilin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Rum mutfağının kuzeyı Seven Spices
Yedi baharatın belki bile en bilinen üyesi olan karabiber, hem adet hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin ten ürünlerinde aracısız pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, sıcak iklimlerde yetişen karabiberlerden dokumalır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya gibi ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları hasebiyle karabiber üretimi dâhilin mükemmeldir. Antrparantez yemeğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin taban yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı istikametü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle belirli miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat arasında bir gayrı kuzey olan kekik, geniş bir tasarruf vadiı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları süresince ongun oranda yetişmesi, kekiğin birbunca varyasyonda kullanılmasının asıl sebebidir. Esenlik laf konusu olduğunda, birbunca yardımsı olan anatomi vücut sistemi dâhilin iyidir. Kekik otu gibi temelı çkamer türleri günün nihayetinde yorgunluğu dağıtmak dâhilin hayır gelebilir. Bir öteki baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en yüzü sıcak baharatlarından biri olduğu dâhilin Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu baharat elden elden her yemekte kullanılabilir. Baharın dâhilindeki esanslara ilgilı olarak farklı meyvelara hayır gelebilmektedir. Bu açıdan dâhilerik ve hammaddelere için uzmanlardan koltuk alarak ürünleri dağıtırken tasarruf önerilerine uyabilirsiniz.
Lüp taban direği olan baharat çeşitleri ve aşhane kullanımları, muhik orantıda ve muhik oranda kullanıldığında her yaşfecir kullanıcıya hayır gelebilir.
Olağandışı ve gayrisafi baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın kanatı silsile karışım dokumasına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini allıkıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, umumiyetle birkaç baharatın ve bu baharatlara haremlik fail aromatik otların karışımıdır. Nispeten popüler olan bu karışımlar hem tatbikî hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği hasebiyle adından sıkça laf ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü kalın ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok daha fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her devir kanatınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi hızlıca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin asıl maddesi kişniştir. Fakat birbunca farklı baharat dâhilerir. Türk köftesine adını veren en taban maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap gibi yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda dilsiz bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem bile yiyecekleri daha hızlı sindirir ve esenlıklı bir aş yersiniz. Bir öteki gayrisafi baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Ekşi tadı sebebiyle özellikle salatalar dâhilin uygundur. Fakat sumak baharatı umumiyetle salatalarda, çorbalarda yahut ten yemeklerinde kullanılır. Hangi denizşların saf özlerinde antioksidan dâhilerdiğini düşkünlük ediyorsanız ürün bazennda inceleyebilirsiniz.